A Samoyede otthoni kozmetikája

 

A Samoyede szőre rendszeres ápolást igényel, még akkor is, ha nem jár kiállításra. Elsősorban kedvencként tartott samoyedek gazdáinak szeretnék megfelelő tanáccsal szolgálni. Samoyedünket akkor látjuk a legboldogabbnak, ha megfelelően ápolt, egészséges és mindig a gazdája mellett lehet.

Szőrzetük: Sűrű, kétrétegű szőrük van. A fedőször durva, egyenes szálú, ez a réteg elsősorban a szennyeződésektől védi. A fedőszőr alatt egy sűrű, puha és rövid szőrréteg található, amely szigetel, télen melegen tartva a kutyát. Ezt a réteget a szukák egy évben kétszer, a kanok egyszer vedlik le. Nagyon érzékeny bőrük van, a szőrük védi meg nyáron a napsütéstől, télen pedig a kemény hidegektől. A vedlési időszakban mindennap ajánlott a fésülés, bontás, mert ezt mellőzve, elhanyagolva samoyedünk szőre összefilcesedik. A levedlő szőrt könnyen ki lehet fésülni, sokszor kézzel is szedhetjük. Nagy előny, hogy a Samoyed-bundának nincs szaga, így nem szükséges sűrűn fürdetni. Az elhanyagolt külsejű samy kizárólag egészségügyi gépi nyírással hozható helyre. Egyébként TILOS géppel nyírni, mert tönkremegy a szőre!

Hogyan lehet a szőrüket a legjobban rendben tartani? – A rendszeres fésüléssel. Heti 2-3 nap, napi 10 perc átfésülés. A gazdiknak ennyi időt nem szabad sajnálni szeretett samoyedük ápolására. Egy idő után megszokják a rendszerességet és játéknak tekintik. A kölykök szőre még nagyon puha, könnyen filcesedő, ezért náluk kiemelkedő fontosságú a szőrápolás! Őket gyakrabban is kell fürdetni. Kölyökkorban elkezdve ezt a folyamatot, könnyű dolgunk lesz. 5-6 hónapos korukra nő ki a felnőtt bunda.

Bontás:
Száraz szőrt nem szabad fésülni, a szőrvég letöredezhet.
Egy spray-s palackot töltsünk meg kondíciónálóval (pár csepp), majd adjuk hozzá vizet, így könnyebb lesz a fésülés és a bontás. Ezt fémfésűvel tökéletesen véghez tudjuk vinni. Amennyiben közben csomósodott filcet találunk, kézzel bontsuk, majd a fémfésűvel kifésüljük. A fésülést kezdjük a hasán, majd a hátsó lábak, a test, a mellső lábak, a gallér, a fej és a fülek. A fül mögötti szőrök hamarabb filcesednek, mert finom, puha állagúak. Itt a váltott fogazású fémfésűt használjuk. Ezt a fésűt a lábszáron és a fejen is jól alkalmazhatjuk. Miután befejeztük a bontást, a tükrös kefével fejezzük be a folyamatot, samoyedünk szőrét fésüljük át szőriránnyal ellentétesen, így szép, szállós szőrt kapunk.

Fürdetés:
Filces, összecsomósodott szőrű samoyedet SOHA nem fürdetünk, első lépés mindig a bontás. Hidegben ne fürdessünk, megfázhat. Amennyiben kádban végezzük a műveletet, helyezzünk el benne csúszásgátló szőnyeget. A szőrét először nedvesítsük át alaposan. Nagyon sokféle sampon létezik, de elsősorban olyan sampont válasszunk, amely rendesen oldja a szennyeződéseket és nem károsítja samoyedünk szőrzetét. Ha nagyon koszos a szőr, töményen használjuk a sampont, ellenkező esetben hígithatjuk. Az átnedvesítés után teljesen samponozzuk át, hagyjuk a sampont hatni 10-15 percig, majd alaposan öblítsük le, ne maradjon sampon a szőrén. Ezen folyamat szükség esetén megismétlendő. Öblítés után alaposan préseljük ki a vizet a szőréből, törölközővel itassuk fel, ne dörzsöljük, mert károsodnak a szőrszálak. Kutyánk eközben többször megrázza magát. Ezt az alkalmat kihasználva, fogat is moshatunk neki.

Szárítás:
Hajszárítóval vagy szárítógéppel történjen, de semmiféleképpen forró levegővel, mert a szőrszálak meglazulnak. Langyos, ill. hideg levegő váltakozásával szárítsunk, így serkentjük a faggyúmirigy-termelődést, amely lehetővé teszi, hogy minél előbb növekedjen az új, friss aljszőrzet.

Fültisztítás:
 

Hetente ajánlott.
Szükség esetén speciális fültisztító folyadékkal, fültisztító pálcikával kell elvégezni. Lakásban tartott samoyedeknél, hetente kétszer ajánlott, a fülatkásodás miatt.

Körömvágás:
Vágása nagyban függ attól, hogy a kutya milyen talajon közlekedik a mindennapokban, tudja-e koptatni. Amennyiben nincs lehetősége erre, úgy 2-4 hetente vágjuk le, attól függ milyen gyorsasággal nő meg. E folyamatot lehetőség szerint, bízzuk szakemberre (Állatorvosra vagy Állatkozmetikusra), mert érzékeny a körömágyuk, ha belevágunk, bizony fájdalmas és a vérzés nehezen állítható el.

Talpnyírás:
A talppárnák és ujjak között nyírjuk ki a szőrt, így elkerülhetjük, hogy beleragadjon bármilyen kosz, toklász, stb.. Itt nehezen szárad a szőr, így esős, nedves idő alkalmával kisebb az esély, hogy begyullad.
Télen séták után mossuk le a lábát, utána pedig vitaminos krémmel kenjük át a talppárnákat. Ezzel megelőzhetjük, hogy berepedezzen a sótól.

A szőrápoláshoz szükséges eszközök:
- stabil asztal
- közepes vagy nagy méretű tükrös kefe
- fémfésű, lehetőség szerint váltott fogazású
- egyenes fémolló
- hajszárító vagy szárítógép

Remélem segíthettem előbbi tanácsaimmal a samoyede-gazdiknak!

Egyéb kérdéseikkel, szívesen állok rendelkezésükre.

Farkas-Soós Ildikó
Kutyakozmetikus
White Siberian Samoyede Kennel

 

A CIKK MEGJELENT AZ "A KUTYA" 2010. FEBRUÁRI SZÁMÁBAN!